De Nederlandse economie groeit in oktober met 0,75 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer van de economie van Z24.

De nieuwe prognose voor de economische ontwikkeling van Nederland voorziet nog steeds in groei van de economie, maar het tempo lijkt te vertragen.

Zo voorspelt De Stand van Nederland op basis van de meest recente gegevens voor de maand september een groei van 0,95 procent, vergeleken met een jaar eerder. Die voorspelling is ruim een half procentpunt lager dan de eerste raming een maand geleden.

De Stand van Nederland voorspelt de groei van de economie in de komende maand. Ze baseert zich daarbij op 24 uitkomsten van factoren die een bewezen voorspellende waarde hebben voor de conjunctuur, zoals het elektriciteitsverbruik, de koopbereidheid van consumenten, de autoverkopen en de situatie op de uitzendmarkt.

De gegevens zijn deels afkomstig van bedrijven, zoals elektriciteitsbeheerder Tennet en ING, en deels van brancheorganisaties zoals de BOVAG en de ABU. Het model zelf is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van hoogleraar Siem Jan Koopman.

Groeiherstel Nederland: gemengde signalen

Het algemene beeld voor de Nederlandse economie, zoals dat deze week opdook in de conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is dat vertrouwensindicatoren die de stemming onder consumenten en bedrijven meten verzwakken, maar dat het met de harde uitgaven wel degelijk de goede kant op gaat.

De twijfel over het herstel bij consumenten is zichtbaar in de enquêtes van ING. Nederlanders lieten zich in september wat negatiever uit over de economie en de huizenmarkt. Over de arbeidsmarkt waren respondenten juist wat meer te spreken in september in vergelijking met voorgaande maand.

Dat laatste sluit goed aan bij de trends op de uitzendmarkt. De meest recente cijfers van brancheorganisatie ABU laten stevige groei zien van het aantal arbeidsuren. De uitzendmarkt loopt doorgaans vooruit op economisch herstel: bedrijven proberen aantrekkende vraag altijd eerst op te vangen met overuren van bestaand personeel; daarna trekken ze uitzendkrachten aan en nog later nieuwe personeelsleden.

Kijk je naar de stemming onder inkoopmanagers van bedrijven, zoals die wordt bijgehouden door brancheorganisatie NEVI, dan blijft de Nederlandse industrie koersen op groei. Maar de plussen zijn wat minder uitbundig dan eerder dit jaar.

Elektriciteitsverbruik en autoverkopen zwak

Een aanwijzing dat het nog niet echt denderend gaat met de economie levert het elektriciteitsverbruik. Dat was in augustus opnieuw lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit gegevens van Tennet.

Verder zijn consumenten nog altijd terughoudend met de aanschaf van een nieuwe auto. Ook daar staan nog duidelijk minnen op de borden in de nazomermaanden, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat er nog altijd vanuit dat de economie dit jaar met 0,75 procent groeit, zo bleek op Prinsjesdag. Belangrijk is wel dat handelspartner Duitsland niet verder wegzakt dit najaar.

Ook hier zijn de signalen gemengd: met de kooplust van Duitsers lijkt het voorlopig wel goed te zitten, maar de groei in de Duitse industrie dreigt te stagneren. Nederland moet als kleine, open economie dus hopen dat er in omringende landen geen al te gure wind gaat waaien.

Lees ook

Hoe staat Nederland ervoor: plussen en minnen van de economie

De Stand van Nederland: alles over de snelste barometer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl